بهبود ۳ شاخصجهانی در دانشگاه آزاد اسلامی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی به نقل از روزنامه فرهیختگان، هر ساله شاهد رتبهبندی دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی در دنیا از سوی پایگاههای رسمی و معتبر رتبهبندی هستیم که براساس معیارهای مختلفی این کار را انجام میدهند. سایمگو را یک گروه پژوهشی در دانشگاه «گرانادا»ی اسپانیا اداره میکند که ارزیابیهای خود را براساس ترکیبی از شاخصهای سهگانه عملکرد تحقیقاتی، خروجیهای نوآورانه و تأثیر اجتماعی انجام میدهند. این پایگاه درواقع یک ابزار ارزیابی برای تجزیه و تحلیل ویژگیهای مؤسسات تحقیقاتی و دانشگاهها از طریق پردازش دادههای بهدست آمده، است. شاخصهای سهگانهای که سایمگو از آنها برای رتبهبندی استفاده کرده است ویژگیهای علمی، اقتصادی و اجتماعی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها را مشخص میکند. در حقیقت این شاخصها هیچ ارتباطی به بزرگ و کوچکی مراکز ندارند و تنها با توجه به آمار انتشار مقالات علمی، خروجی علمی و فناوری مؤسسات، آنها را مورد ارزیابی قرار میدهد. معمولا از صددرصدی که پایگاه سایمگو برای خود درنظر میگیرد، ۵۰درصد به شاخص تحقیقات و مقالات تحقیقاتی منتشر شده از سوی دانشگاهها و مؤسسات، ۳۰درصد به شاخص نوآوری و ۲۰درصد هم به شاخص تأثیر اجتماعی این مراکز مربوط میشود و آنها را با توجه به این موارد بررسی میکند.
برترین دانشگاههای دنیا
پایگاه سایمگو در بررسی کلی دانشگاهها و مؤسسات، حدود ۷۰۲۶ مرکز را در ارزیابی خود قرار داده است که از این میان، ۱۵۷ دانشگاه و مؤسسه تحقیقاتی از ایران هم حضور دارند. پنج رتبه نخست این ردهبندی به ترتیب آکادمی علوم چین، مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه، وزارت آموزشوپرورش جمهوری چین، دانشگاه هاروارد و مدرسه پزشکی هاروارد هستند. در رتبهبندی کلی سایمگو، اولین دانشگاه ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه ۴۲۸، دوم دانشگاه تهران با رتبه ۵۰۸، سوم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با رتبه ۵۹۳، چهارم دانشگاه علوم پزشکی مشهد با رتبه ۶۰۴ و پنجم دانشگاه علوم پزشکی تبریز با رتبه ۶۱۰ قرار گرفتهاند.
دانشگاه آزاد در رتبهبندی کلی
از جمع ۱۵۷ دانشگاه و مؤسسه ایرانی، ۲۹ واحد دانشگاه آزاد اسلامی هم حضور دارند. طبق این ردهبندی جهانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینیشهر با رتبه ۶۹۷ در جایگاه نخست بین دیگر واحدهای این دانشگاه قرار گرفته و بعد از آن هم واحد علوم و تحقیقات با رتبه ۷۰۸ در جایگاه دوم و واحد قائمشهر با رتبه ۷۵۸ در جایگاه سوم جای گرفته است. دیگر واحدهای دانشگاه آزاد در ردهبندی کلی سایمگو عبارتند از: واحد یزد رده ۷۵۹، لاهیجان و واحد علوم دارویی رده ۷۶۴، واحد تبریز رده ۷۶۵، واحد نجفآباد رده ۷۶۶، واحد شهرکرد رده ۷۷۳، واحد ساری رده ۷۸۰، واحد رشت رده ۷۹۲، واحد مشهد و واحد سنندج رده ۷۹۳، واحد اردبیل رده ۷۹۴، واحد کرج رده ۷۹۸، واحد مرودشت و واحد اراک رده ۸۰۱، واحد تهرانمرکزی رده ۸۰۴، واحد شیراز رده ۸۰۵، واحد قزوین رده ۸۱۰، واحد کرمانشاه رده ۸۱۳، واحد خوراسگان رده ۸۱۴، واحد شهرری و واحد تهرانشمال رده ۸۱۷، واحد ارومیه رده ۸۲۰، واحد تهران جنوب رده ۸۲۴، واحد همدان رده ۸۲۶، واحد اهواز رده ۸۲۷ و واحد تهرانشرق رده ۸۳۷.
این در حالی است که سال ۲۰۱۹، در رتبهبندی کلی و جهانی سایمگو، تنها ۲۳ واحد دانشگاه آزاد اسلامی حضور داشتند که در سال ۲۰۲۰ این تعداد به ۲۹ واحد دانشگاهی افزایش یافته است. افزایش ۶ واحد دانشگاه آزاد به این جمع، درواقع پیشرفت دانشگاه آزاد اسلامی را در زمینههای تحقیقاتی، نوآورانه و اجتماعی نشان میدهد. در سال ۲۰۱۹، واحد علوم و تحقیقات در رده ۶۶۸، خمینیشهر در رده ۷۱۷ و واحد لاهیجان در رده ۷۳۳ به ترتیب در رتبه نخست واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی حاضر در رتبهبندی سایمگو بودند.
رتبهبندی براساس شاخص تحقیقاتی
پایگاه رتبهبندی سایمگو در بررسی دقیقتر به شاخصهای موردنظر خود هم توجه کرده و آنها را طبقهبندی کرده است. در رتبهبندی دانشگاهها و مؤسسات دنیا براساس شاخص تحقیقاتی، آکادمی علوم چین در رده نخست، مرکز ملی علوم و تحقیقات فرانسه در رتبه دوم، وزارت آموزش و پرورش جمهوری چین در رده سوم، دانشگاه هاروارد در رده چهارم و انجمن سرطان آمریکا در رده پنجم دنیا قرار گرفتهاند. از منظر تحقیقات، دانشگاههای سراسری بهترتیب دانشگاه علوم پزشکی تهران با رده ۲۱۳، دانشگاه تهران با رده ۲۴۸ و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با رده ۳۱۳ در رتبه اول تا سوم در جمع دانشگاههای کشور قرار گرفتهاند.
در جمع ۱۰ دانشگاه برتر کشور در ردهبندی تحقیقاتی سایمگو، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خمینی شهر اصفهان هم در رده هفتم قرار گرفته است و در رده جهانی رتبه ۳۴۴ را از آن خود کرده است. بعد از آن، واحد علوموتحقیقات با رده ۳۸۷، لاهیجان با رده ۴۰۳، واحد نجفآباد با رده ۴۲۲، واحدهای مرودشت، رشت و شهرکرد با رده ۴۲۹ در ردههای دوم تا پنجم در میان واحدهای دانشگاه آزاد جای گرفتهاند.
بعد از آنها هم واحد تبریز رده ۴۳۵، واحد قائمشهر و اراک رده ۴۳۷، واحد علوم دارویی و ساری رده ۴۴۰، واحد کرمانشاه و مشهد رده ۴۴۲، واحد کرج رده ۴۴۴، واحد خوراسگان رده ۴۵۱، واحد تهرانشمال و اردبیل رده ۴۵۹، واحد سنندج رده ۴۶۲، واحد اهواز و تهرانمرکزی رده ۴۶۶، واحد همدان و تهرانجنوب رده ۴۶۷، واحد شیراز و قزوین رده ۴۶۸، واحد ارومیه رده ۴۷۳، واحد یزد رده ۴۷۶، واحد تهرانشرق و شهرری رده ۴۸۵ را بهخود اختصاص دادهاند. در مقایسه رتبهبندی تحقیقاتی سایمگو ۲۰۲۰ با رتبهبندی سال ۲۰۱۹، جایگاه برخی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بهبود یافته و توانستهاند رتبههای بالاتری را از آن خود کنند. در سال گذشته، واحد خمینیشهر بهعنوان اولین واحد دانشگاه آزاد در رتبهبندی تحقیقاتی، در رده ۳۷۱ قرار داشت که در مقایسه با سال ۲۰۱۹، حدود ۲۷ پله صعود کرده است.
رتبهبندی براساس شاخص نوآوری
پایگاه رتبهبندی سایمگو در بررسی دانشگاهها و مؤسسات دنیا براساس شاخص نوآوری بهترتیب آکادمی علوم چین، شرکت سامسونگ، کمپانی سامسونگ کرهجنوبی، شرکت IBM آمریکا و مؤسسه دارویی Regeneron آمریکا را در ردههای نخست تا پنجم قرار داده است. در میان دانشگاههای ایران، دانشگاه علموفرهنگ در رده ۳۸۵، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی در رده ۴۱۵ و پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران در رده ۴۲۵، سه دانشگاه نخست کشور در این ردهبندی هستند. در این بین و در بین ۱۰ دانشگاه برتر ایران که در رتبهبندی نوآورانه سایمگو حضور دارند، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد با کسب رتبه ۴۵۳، ششمین دانشگاه ایرانی حاضر در این ردهبندی است. بعد از آن هم واحد قائمشهر در رده ۴۹۱ و واحد علوم دارویی در رده ۴۹۴ جایگاه دوم و سوم را بین واحدهای دانشگاه آزاد دارند. بعد از اینها هم بهترتیب واحدهای سنندج رده ۵۰۰، شهرری رده ۵۰۱، تبریز رده ۵۰۲، اردبیل رده ۵۰۴، شیراز رده ۵۰۷، تهران مرکزی و ساری رده ۵۰۹، قزوین رده ۵۱۲، شهرکرد رده ۵۱۳، نجفآباد رده ۵۱۵، علوموتحقیقات رده ۵۱۵، ارومیه رده ۵۱۶، تهرانشرق رده ۵۲۱، خمینیشهر رده ۵۲۲، مشهد رده ۵۲۴، کرج رده ۵۲۶، تهرانجنوب و تهرانشمال رده ۵۲۸، همدان و لاهیجان رده ۵۲۹، اهواز رده ۵۳۱، رشت رده ۵۳۲، خوراسگان رده ۵۳۳، اراک رده ۵۳۴، مرودشت و کرمانشاه رده ۵۴۰ قرار گرفتهاند. در رتبهبندی سال ۲۰۱۹، بهترین جایگاه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در شاخص نوآوری ۴۶۲ بود که به واحد تبریز تعلق گرفته بود؛ اما امسال، واحد یزد با کسب رتبه ۴۵۳، جایگاه دانشگاه آزاد را ۹ پله بالاتر برده است.
رتبه بندی براساس شاخص اثر اجتماعی
پایگاه رتبهبندی سایمگو در بررسی دانشگاهها و مؤسسات دنیا براساس شاخص اثر اجتماعی بهترتیب مرکز ملی علوم تحقیقاتی فرانسه، کمپانی فیسبوک آمریکا، شرکتهای فیسبوک، آکادمی علوم چین و دانشگاه هاروارد آمریکا را در ردههای اول تا پنجم قرار داده است.
در این رتبهبندی براساس اثر اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی تهران با رتبه ۱۶۴، دانشگاه تهران با رتبه ۱۹۳ و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با رتبه ۱۹۴ سه دانشگاه برتر ایران هستند. در این رتبهبندی اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات نیز با کسب رتبه ۲۱۳، در جایگاه ششمین دانشگاه برتر کشور در پایگاه سایمگو قرار گرفته است. بعد از آن واحد مشهد با رتبه ۲۳۳ در رده دوم و واحد کرج، تبریز، تهران جنوب، تهران مرکزی، نجفآباد، قزوین و خوراسگان هم با رتبه ۲۳۶ در رده سوم تا نهم کشور قرار دارند. در ادامه ردهبندی هم، واحدهای شیراز، تهران شمال، کرمانشاه، شهرکرد، رشت، اراک، یزد و واحد علوم دارویی در رده ۲۳۷، واحد اردبیل، اهواز، همدان، ساری، لاهیجان، سنندج، مرودشت، شهرری، قائمشهر، ارومیه، تهران شرق و خمینیشهر هم در رده ۲۳۸ در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. در رتبهبندی سال ۲۰۱۹ سایمگو طبق شاخص اثر اجتماعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات رتبه ۲۱۵ را در دنیا از آن خود کرده بود اما این رتبه در سال ۲۰۲۰ با دو پله صعود به ۲۱۳ رسیده است.